Video Mapping Centenar, o proiecție spectaculoasă pe fațada Teatrului Național București.
La sfâșitul lunii noiembrie am făcut parte din primul eveniment dedicat lansării Anului Centenar, organizat de Ministerul Culturii, regizat de Ion Caramtriu, la invitația primită de la ARCUB.
Pentru acest eveniment major am realizat un video mapping pe fațada Teatrului Național București, unde am ilustrat succint o parte din istoria României. Am folosit fotografii de epocă, am reinterpretat o serie de picturi celebre din istoria noastră, ne-am folosit de caligrafie și am încercat să reproducem cât mai bine elementele arhitecturale specifice perioadei, totul pentru a transmite cât mai bine atmosfera acelor vremuri. Cu ajutorul unei mașini a timpului am fost purtați într-o parte din istorie care a pornit de la Mica Unire și a culminat cu Marea Unire de la Alba Iulia.
Pentru a crea un video mapping cât mai spectaculos am realizat diverse modele 3D ale unor clădiri și elemente decorative din acele timpuri. Totodată, pentru a respecta istoria și șirul evenimentelor ne-am consultat cu un istoric, care ne-a făcut să înțelegem cât mai bine evoluția pașilor care ne-au purtat de la Mica Unire, realizată de Ioan Cuza, la înființarea Academiei Române, la Proclamarea Independeței de Stat, până la primul Război Mondial și în final la Marea Unire din 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia.
Mai jos vă vom prezenta o parte din scenele pe care noi le considerăm cele mai importante, atât din punct de vedere istoric cât și din punct de vedere artistic.
1866-1867 – Înființarea Academiei Române
Acest moment este foarte important ca simbol cultural și identitar deoarece, încă de la început, membrii academie proveneau din toate teritoriile locuite de români. Cu ajutorul unor fotografii, am încercat să reproducem cât mai fidel tabloul primilor membrii ai Societății Academice, clădirea Academiei Române și emblema instituției.
9-10 mai 1877 – Proclamarea Independenței de stat a României și războiul împotriva turcilor de la Plevna, Rahova, Grivița, Smârdan. Pentru ilustrarea acestei perioade am făcut trimitere la pictura artistului român Nicolae Grigorescu, Atacul de la Smârdan, lucrare de artă pe care am reintrepreta-o încercând să oferim unei lucrări bidimensionale o anumită adâncime. Astfel am decupat diverse personaje, am refăcut detalii din fundal și am introdus diverse elemente pentru a transmite dinamica bătăliei cu ajutorul unor explozii și a unor efecte sonore specifice atmosferei de război.
1881 – România devine Regat, unul dintre cele mai importante momente din istoria noastră. Un moment memorabil din acea perioadă a fost când Regele Carol hotărâște să își facă prima sa coroană din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna.
1 decembrie 1918 – Marea Adunare Națională de la Alba Iulia ce hotărăște unirea României, iar printre cei mai importanți participanți s-au numărat Iuliu Maniu, Vasile Goldiș, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voevod și Miron Cristea.
Cu ajutorul lui Samoilă Mârza avem singurele clișee fotografice care au suprins acest eveniment istoric, de importanță incomensurabilă, moment pe care l-am reprodus și noi în video mapping-ul realizat pe Teatrul Național București.
1 decembrie 1918 – Familia regală intră pe sub Arcul de Triumf în București în drum spre Palatul Regal, moment primit de locuitorii Capitalei cu mult optimism și încredere în viitorul țării noastre.
Leave A Comment